تاریخ انتشار: 26 مهر 1402
تاریخ بروزرسانی: 14 مرداد 1403
خانههای کانتینری، سازههایی پیشساخته هستند که با تغییر کاربری کانتینر ایجاد میشوند. این خانهها با مزایایی چون سرعت ساخت بالا، هزینه کمتر، قابلیت جابجایی و دوام بالا، به عنوان گزینه جذاب برای مسکن، به ویژه در شرایط خاص جغرافیایی و یا برای افرادی با سبک زندگی مینیمالیستی، مطرح شدهاند. با این حال، محدودیت فضا، چالشهای بهداشتی و نیاز به عایقبندی مناسب، از جمله معایب این نوع خانهها محسوب میشوند. در این مقاله به بررسی تاریخچه، مزایا و معایب خانههای کانتینری پرداخته شده است.
خانه کانتینری چیست؟
نوعی خانه پیشساخته است که با استفاده از تغییر کاربری کانتینرها ساخته میشود. این کانتینرها که معمولاً در ابتدا به منظور حملونقل کالا تولید میشوند، با تغییرات و اضافه کردن تجهیزات به فضایی مناسب برای زندگی تبدیل میشوند. متاسفانه باورهای نادرستی از کارکرد و فلسفه ساخت خانه کانتینری وجود دارد. بسیاری از افراد گمان میکنند که تنها کاربرد خانههای کانتینری اسکان موقت است اما در واقعیت، ساخت خانههای کانتینری با طراحی مدرن و سازگار با محیط زیست برای اسکان طولانی مدت، در سالهای اخیر در حال افزایش بوده است. بهطور کلی، خانههای پیشساخته کانتینری مدتهاست که بهعنوان محل استقرار دائمی افراد نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
کاربردهای موقت این خانههای آماده، هنوز هم از اهمیت چشمگیری برخوردار است. بهطورکلی در تعریف دقیق آنها باید گفت، خانه، ساختمان و یا سازههایی هستند که با استفاده از کانتینر طراحی و پیاده سازی میشوند. در این مورد میتوان هم از کانتینر دست دوم و هم نو استفاده کرد.
در صورت علاقه بیشتر میتوانید به مقاله “تغییر کاربری کانتینر چه مزایایی دارد” دپوکانتین مراجعه کنید.
تاریخچه خانه های کانتینری
اولین نمونههای ایده خانه کانتینری را میتوان در صحنههایی از فیلمهای علمی و تخیلی دهه هفتاد میلادی مشاهده کرد. بهتصویر کشیدن خانههای آینده با استفاده از خانههای کانتینری، در آن دوره کار نسبتا رایجی بود. اولین تلاش برای ثبت خانه کانتینری بهعنوان یک اختراع، در سال 1987 و توسط فیلیپ کلارک انجام شد. البته از تاثیر کتاب «ساختمانها چگونه یاد میگیرند» نوشته شده توسط استوارت برند در سال 1994 در رشد این صنعت نمیتوان چشمپوشی کرد. تنها چهار سال بعد از انتشار این کتاب، اولین مجموعه مسکونی کانتینری در انگلستان ساخته شد.
مزایا و معایب
مزایا خانه های کانتینری
- دوام و استحکام
کانتینرها از فولاد کورتن مقاوم و موجدار ساخته شدهاند که میتوانند در برابر شرایط آب و هوایی شدید و حرکت مداوم مقاومت کنند. به لطف چارچوب، دیوارها، سقف و کف فولادی قوی آن، تحت وزن محتویاتش خم نمیشود یا تغییر شکل نمیدهد.
نکته جالب: برخی پلها از فولاد کورتن ساخته شدهاند!
کانتینرهابرای محافظت از محتویات در برابر عوامل جوی هنگام حمل و نقل دریایی، ریلی و زمینی ساخته شدهاند. بنابراین، ساخت خانه در داخل یک یا چند کانتینر همان مزایای ساختاری و امنیتی را فراهم میکند.
- سرعت در ساختوساز
خانههای کانتینری میتوانند بسیار سریعتر از خانههای معمولی با اسکلت فولادی یا بتنی ساخته شوند. دلیل اصلی سرعت بالا این است که خانههای کانتینری در مقیاس کوچکتری نسبت به اکثر خانههای دیگر ساخته میشوند. علاوه بر این، چارچوب خود کانتینر قبلاً ساخته شده و فقط نیاز به اصلاحاتی برای قابل سکونت شدن دارد.
- قابلیت جابجایی
مزیت دیگر مسکن کانتینری این است که قابل حمل است. به دلیل چارچوب فولادی و مستحکم آنها، نگران خم شدن یا جابجایی آن در حین حمل و نقل نخواهید بود. بسته به اندازه آنها، خانههای کانتینری را میتوان با لیفتراک یا جرثقیل برای سازههای کانتینری بزرگتر جابجا کرد. با فرض اینکه خانه کانتینری دارای برق، آب و فاضلاب باشد، قبل و بعد از جابجایی نیاز به قطع و وصل مجدد مناسب به این منابع خواهد بود، اما خود سازه معمولاً متحرک است و حتی میتوانید آن را به شهر دیگری منتقل کنید.
- هزینه ساخت کمتر
به دلیل استفاده از مواد بازیافتی و فرآیند ساخت سادهتر، هزینه ساخت خانههای کانتینری معمولاً کمتر از خانههای سنتی است. البته باید در نظر داشت که هزینه تمام شده بستگی به امکانات و تغییرات مورد نیاز شما دارد و گاهی اوقات هزینه ساخت یک خانه کانتینتری لوکس عدد قابل توجهای است.
- انعطافپذیری و امکان ساخت سازههای خلاق
استقامت بالای شاسی کانتینر، امکان حذف و افزودن دیوارهها را فراهم میکند. قرارگیری این ویژگی در کنار امکان قرارگیری چند کانتینر برروی یکدیگر، امکان ساخت سازههای متنوعی را فراهم میکند. تعداد طبقات، متراژ و حتی نحوه قرارگیری کانتینرها، همگی قابل شخصیسازی هستند. معمولا باید راههایی برای استفاده بهینه از فضای کوچکتر در داخل خانه کانتینری پیدا کرد، این در واقع فرصتی برای خلاقیت است.
- امکان قرارگیری در مناطق صعب العبور
نبود امکان حمل مصالح به برخی مناطق و نبود شرایط لازم برای پیریزی یک ساختمان در مناطق دیگر، میتواند امکان ساخت ساختمانهای سنتی را از بین ببرد. در چنین شرایطی، استفاده از سازههای پیشساخته کانتینری، میتواند گزینه مناسبی باشد.
- سازگاری با محیط زیست
همان طور که میدانید امروزه دغدغه تعداد زیادی از انسانها و انجمنها حفظ محیط زیست است. استفاده از کانتینرهای بازیافتی به کاهش تولید زباله و مصرف انرژی کمک میکند.
معایب خانه های کانتینری
- محدودیت فضا
با تمام مزایای گفته شده برای تبدیل کردن یک کانتینر به یک خانه کانتینری اما باید واقعبین بود و پذیرفت که یک کانتینر فضای بسیار کوچکی برای زندگی یک (یا چند) نفر است. درست است که امکان ترکیب چندین کانتینر برای ایجاد فضای بزرگتر وجود دارد، اما انجام این کار هزینهها و زمان آمادهسازی را افزایش میدهد.
- تهویه هوا و کنترل دما
یک کانتینر اگر به خوبی عایقبندی نشده باشد و همچنین مجهز به سیستمهای تهویه و خنککننده مناسب نباشد، میتواند دمای آن در ماههای گرم سال بسیار بالا رود. از آنجایی که کانتینرها از فولاد ساخته شدهاند، بدون عایقبندی، گرما زیادی را جذب کرده و داخل را به سرعت گرم میکنند. این نکته قابل ذکر است که اگر سیستم تهویه و عایقبندی محیط به خوبی انجام شود نیز به ناچار قسمتی از فضای محدود شما گرفته میشود.
- چالشهای بهداشتی
یکی از نگرانیهای اصلی در مورد زندگی در خانههای ساخته شده از کانتینر، چالشهای بهداشتی نهفته در آنها است. این خطرات به ویژه در مورد کانتینرهای دست دوم و قدیمی بیشتر نمود پیدا میکنند. دلیل این امر استفاده احتمالی از مواد شیمیایی برای ضدعفونی کردن کف چوبی یا رنگآمیزی بیرونی کانتینر در برابر شرایط حملونقل دریایی است. این مواد شیمیایی ممکن است با گذشت زمان، گازهای سمی آزاد کنند و سلامت ساکنین را به خطر اندازند.
اگرچه استفاده از کانتینرهای نو، هزینه بیشتری در بر دارد اما به دلیل عدم وجود مواد شیمیایی مضر، از نظر بهداشتی مطمئنتر است. با این حال، به دلیل قیمتهای بیشتر کانتینرهای نو بسیاری از افراد ترجیح میدهند از کانتینرهای دست دوم استفاده کنند.
- چالشهای هنگام تغییر کاربری
خانههای کانتینری با هدف سکونت انسان ساخته نمیشوند، بلکه اساسا برای حمل و نقل بار طراحی و ساخته شدهاند. همین موضوع باعث ایجاد چالشهایی در فرایند تغییر کاربری کانتینرها میشود. برخلاف سازههای بتنی که به طور کامل از ابتدا برای سکونت ساخته میشوند و در آنها فضاهای لازم برای در، پنجره، لولههای تاسیسات و غیره در نظر گرفته میشود، در خانههای کانتینری باید برای ایجاد این فضاها، برشهایی در دیوارهای فولادی ایجاد کرد. به خصوص برای ساخت حمام، نیاز به راهحلهای خلاقانه وجود دارد. همچنین، هر بخش اضافی که به خانه اضافه شود، از فضای محدود آن کم میکند.
مورد مهم دیگری که باید به آن توجه کرد، زنگزدگی فولاد است. در صورت عدم محافظت مناسب، فولاد در معرض برخی عوامل محیطی دچار زنگزدگی میشود. زنگزدگی زمانی اتفاق میافتد که کانتینر در معرض رطوبت و اکسیژن قرار گیرد و باعث اکسیداسیون شود. زنگزدگی میتواند اسکلت خانه کانتینری را ضعیف کند و منجر به مشکلات دیگری مانند نشتی شود.
دپوکانتین با سالها تجربه و دانش فنی، همراه شماست تا خانهی کانتینری متناسب با سلیقه و بودجهی شما طراحی و اجرا کند. برای دریافت مشاوره رایگان و بازدید از پروژههای دپوکانتین، همین حالا با ما تماس بگیرید.
دانلود PDF مقاله
نظری ثبت نشده است!