تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۴۰۲
تاریخ بروزرسانی: 31 تیر 1403
مقدمه
کانتینر و کانکس، در نوع ساخت و موارد استفاده خود تفاوتهای متعددی دارند؛ اما اشتراکات آنها، ممکن است باعث ایجاد سردرگمی در تشخیص و انتخاب بشود. در ادامه، قصد داریم تفاوت و شباهتهای اصلی کانتینر و کانکس را بررسی کنیم.در صورتی که با کانتینر آشنایی کافی ندارید، برای مطالعه بیشتر میتوانید به پست قبلی وبلاگ دپوکانتین مراجعه کرده و با تعریف کانتینر و کاربردهای آن آشنا شوید. همچنین در صورت عدم آشنایی با کانکس میتوانید برای مطالعه بیشتر به مقاله کانکس و کاربردهای آن مراجعه کنید. در این پست به طور خاص در مورد تفاوت های کانتینر و کانکس صحبت خواهیم کرد.
تعریف کانتینر و کانکس
کانتینرها معمولاً جعبههای فلزی استانداردی هستند که برای حمل و نگهداری بار به کار میروند. ابعاد استاندارد کانتینر 20 فوت و کانتینر 40 فوت، به بارگیری و تخلیه آسان آنها کمک میکند.
کانکسها، سازههای پیشساخته و قابل حمل فلزی هستند با کاربردهای متعدد هستند. از جمله این کاربردها میتوان به مواردی مثل اسکان، نگهبانی، کمپ، سرویس بهداشتی، کاربرد اداری، انبار و… اشاره کرد.
انواع کانتینر
انواع مختلفی از کانتینر وجود دارد:
کانتینر خشک استاندارد
کانتینر خشک استاندارد با ابعاد متفاوت 20 فوت و 40 فوت، برای حمل بارهای عمومی استفاده میشود. این نوع کانتینر بیشترین حجم حمل بار در سراسر جهان را به خود اختصاص دادهاست.
کانتینر یخچالدار:
کانتینرهای یخچالدار عموما برای حمل مواد غذایی منجمد و سردخانهای و انواع دارو مورد استفادهقرار میگیرند. این کانتینرها مجهز به سیستمهای یخچالی هستند که دمای داخل را در حدود صفر تا -25 درجه سانتیگراد نگه میدارند. کانتینرهای یخچالدار امکان حمل محصولاتی مانند گوشت، ماهی، میوه، سبزیجات و انواع داروها را به مسافتهای طولانی فراهم میکنند.
برای آشنایی بیشتر با این نوع کانتینر،مزایا،کاربردها و چالشهای آن میتوانید به مقاله کانتینر یخچالی مجموعه دپوکانتین مراجعه کنید.
کانتینر تانکر:
کانتینرهای تانکر، برای حمل مایعات و گازهای مختلف طراحی شدهاند. این کانتینرها معمولاً از جنس فولاد ضد زنگ ساخته میشوند و مخزنی در داخل خود دارند. کانتینرهای مخزندار برای حمل مایعاتی مانند شیمیایی، نفت، آب و گازهایی مانند گازهای صنعتی و LPG مورد استفاده قرار میگیرند.کانتینر اوپن تاپ: سقف این نوع از کانتینرها، عموما پوششی برزنتی است. همین موضوع زمینهی جای دادن بار با ارتفاع غیر استاندارد و بارگیری سریعتر برای بارهای حجیم را به وجود میآورد.
کانتینر اوپن ساید:
این نوع از کانتینرها، علاوه بر دربهای اصلی خود، از دربهای اضافه در دیوارههای جانبی خود بهره میبرند. همین موضوع ظرفیت بارگیری بارهای بسیار پهنتر را ایجاد میکند.
کانتینر فلت رک:
کانتینرهای فلت رک فاقد دیوارهای جانبی و سقف هستند و صرفاً از یک کف و چهار گوشه تشکیل شدهاند. این نوع کانتینرها بیشتر برای حمل تجهیزات سنگین و حجیم که به راحتی در کانتینرهای استاندارد جا نمیشوند، مورد استفاده قرار میگیرند.
با آشنایی بیشتر با این نوع کانتینرها میتوانید به مقاله کانتینر فلت رک دپوکانتین مراجعه کنید.
کانتینر فلهبر:
کانتینرهای فلهبر برای حمل مواد فلهای مانند ذغال سنگ، سنگ آهن، غلات و غیره طراحی شدهاند. این کانتینرها، از کف و سقف خود امکان باز شدن دارند و همین موضوع، امکان تخلیه و بارگیری آسان مواد فلهای را فراهم میکند.
کانتینر تغییر کاربری:
این نوع از سازهها بر اساس کانتینرهای خشک ساخته میشوند. رستوران کانتیر، کافهها، کمپها و انواع دیگر سازه بر اساس کانتینر در این دسته جای میگیرند.
انواع کانکس
کانکسها هم مانند کانتینرها انواع مختلفی دارند:
کانکس ساندویچ پانل:
این نوع از سازهها، به انواع متعددی ازجمله کانکس مدیریتی، اسکان، نگهبانی و انواع کانکس ویلایی تقسیم میشود. دیوارهها، سقف و کف کانکسهای ساندویچ پانل از ورقهای ساندویچ پانل پلی اورتان ساخته میشود. این ورقها، ظرفیت عایقبندی بسیار بالایی دارند و انرژی مصرف شده برای گرمایش و سرمایش را به حداقل میرساند.
برای آشنایی بیشتر میتوانید مقاله کانکس ساندویچ پانل مجموعه دپوکانتین را مطالعه نمایید.
کانکس ورقی:
کانکسهای ورقی، از ورقهای سادهی فلزی برای دیوارهها، سقف و کف استفاده میکنند. چنین سازههایی عموما برای موارد بسیار کوتاهمدت بهکار میروند زیرا مقاومت چندانی دربرابر گرما، سرما و رطوبت ندارند.
کمپ کانکسی:
کمپهای ساندویچ پانل، در واقع سازههای ماژولار بر اساس کانکسهای ساندویچ پانل هستند که برای ساخت یک سازهی بزرگتر با امکانات متنوع، در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
تفاوتهای کانتینر و کانکس
وزن
کانتینرها، عموما از کانکسهای با ابعاد مشابه، سنگینتر هستند. این موضوع به دلیل استفاده از ورقهای فولادی در دیوارههاست. در سازههای تغییر کاربری یافته، علاوه بر دیوارههای فولادی، از صفحات ساندویچ پانل نیز برای عایقبندی بهتر استفاده میشود. کنار هم قرار گرفتن این دو، وزن کانتینرهای تغییر کاربرییافته را از کانکسها بسیار بیشتر میکند. البته، با استفاده از جرثقیل مناسب، حمل و نقل کانتینرها نیز به آسانی انجام میشود. وزن بالا و ساختار مستحکمتر، عمر کانکسهای کانتینری را از نمونههای سنتی طولانیتر میکند.
اندازه و ابعاد
کانتینرها در ابعاد استاندارد تولید میشوند که متداولترین طول آنها کانتینر 20 فوت و کانتینر 40 فوت هستند.
اما کانکسها اندازههای متنوعتری دارند و ساخت آنها در هر ابعادی، بسته به سفارش و نیاز کارفرما ممکن است. با این حال ساخت کانکس در ابعاد استاندارد کانکس 6 متری و 12 متری، به آسانی روند حمل و نقل آنها کمک میکند.
ساختار و مواد
کانتینرها معمولاً از نوع خاصی از فولاد ساخته میشوند تا وزن سنگین بارها را تحمل کنند. علاوه بر آن، مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی نیز برای کانتینرها بسیار مهم است. همین موضوع، آنها را به گزینهی بسیار مناسبی برای تغییر کاربری به سازههای دیگر تبدیل میکند. برخی از این کاربریها عبارتند از: اسکان، فروشگاهی، نمایشگاهی، کمپهای زیستی و کارگاهی، رستوران و غیره. همچنین دیوارهها، سقف و کف کانتینرها، به شاسی آنها جوش داده میشود. این موضوع حداکثر توان حمل بار و مقاومت را تضمین میکند.
اما در کانکسها، ابتدا شاسی کانکس، بر اساس نقشههای مهندسیشده و با استفاده از پروفیل آهن ساخته میشود. سپس دیوارهها، سقف و کف آن با استفاده از پرچهای استاندارد در جای خود قرار میگیرند. جنس دیوارههای کانکس، بر اساس نیاز کارفرما متغیر است. ورق و ساندویچ پانل، پرکاربردترین انواع دیواره مورد استفاده در ساخت کانکسها هستند. مشخصا کانکسهای ساندویچ پانل، توانایی بسیار بالاتری در عایقبندی دارند.
کاربردها
حمل و نقل
کانتینرها به طور خاص برای حمل و نقل طراحی شدهاند و روی کشتی، قطار و کامیون بارگیری میشوند. ابعاد استاندارد آنها، این موضوع را بسیار سادهتر میکند.
کانکسها هم میتوانند برای حمل بار به کار روند اما کاربرد اصلیشان این نیست.
انبار
کانکس و کانتینر هردو برای نگهداری کالاها مورد استفاده قرار میگیرند. البته استفاده از کانتینر بعنوان انبار، در ایران بسیار رایجتر از کانکس است. مقاومت بالای کانتینر در برابر عاومل محیطی، حفاظت از کالاها را آسانتر میکند.
اسکان موقت
کانکس و کانتینر، هردو برای اسکان موقت مورد استفاده قرار میگیرند و هرکدام ویژگیهای مخصوص به خود را دارند. کانتینرها، به علت استراکچر قدرتمند خود، عمر طولانیتری دارند و میتوانند برای مدت طولانیتری مورد استفاده قرار بگیرند.
سوالات متداول درباره کانتینر و کانکس
آیا کانتینرها میتوانند روی هم قرار بگیرند؟
بله، کانتینرها به گونهای طراحی شدهاند که بتوان آنها را روی هم قرار داد. این امر باعث افزایش ظرفیت حمل و کاهش هزینهها میشود.
آیا میتوان با استفاده از کانتینرها، سازههای ثابت ساخت؟
بله، امروزه استفاده از کانتینر به عنوان ساختمان اداری، مسکونی یا تجاری رواج زیادی پیدا کرده است. کانتینرها گزینه اقتصادی و سریعی برای احداث ساختمان هستند.
آیا کانکس میتواند جایگزین کانتینر شود؟
در برخی موارد، مانند کمپهای پروژهای، کانکس و کانتینر میتوانند با کاربری مشابهی استفاده شوند؛ اما به طور کلی این دو کاربردهای متفاوتی دارند. البته، ساخت کانکسهای کانتینری که از مزایای هر دو نوع سازه بهره میبرند، در مجموعهی صنعتی دپوکانتین انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر با مشاوران متخصص ما تماس بگیرید.
مقایسه جالبی بود